Αρχική|Ιστορία|Διαμονή|Δραστηριότητες|Αξιοθέατα

Διασκέδαση-Φαγητό-Καλούδια|Χάρτης

Το στολίδι των Αγράφων

Το τοπίο συναρπαστικό και μαγευτικό καθώς η πανέμορφη λίμνη αγκαλιάζεται από ψηλά και κατάφυτα βουνά. Η περιοχή προσφέρεται σε κάθε φυσιολάτρη και παρέχει τη δυνατότητα για ορειβασία, ψάρεμα, περιπάτους στο δάσος, κολύμπι και κυνήγι.
Μορφές εναλλακτικού τουρισμού και αθλητισμός στην αρμονικότερη σύνθεσή τους. Υπάρχει η δυνατότητα ιππασίας και ποδηλασίας
ountain bike), ώστε ο επισκέπτης να 'ρθει σε αμεσότερη επαφή με τη φύση. Δε λείπει βέβαια και το χιονοδρομικό κέντρο (Νεράιδα), που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, έστω και αν οι εγκαταστάσεις χρειάζεται ακόμα να ολοκληρωθούν. Η ανεπανάληπτη εμπειρία θα αποζημιώσει κάθε τολμηρό επισκέπτη.

Βέβαια για τον πλέον απαιτητικό και παράτολμο, για όσους η συγκίνηση και η πρωτόγνωρη εμπειρία είναι καθημερινό ζητούμενο, το Parapente και το ανεμόπτερο αποτελούν τον ιδανικότερο τρόπο πανοραμικής θέασης των Αγράφων. Πολυάριθμες είναι και οι ευκαιρίες για τους λάτρεις της ορειβασίας καθώς οι γύρω κορυφές (Βουτσικάκι, Καρβασαράς, Τέμπλα κ.α.) και οι ψηλότερες θέσεις και τοποθεσίες (Ζυγογιανναίικα) αποτελούν μόνιμη πρόκληση προς κατάκτηση.
Αναμφισβήτητα, οι δυνατότητες διακοπών, αναψυχής και περιήγησης που προσφέρει η λίμνη και ο πλούτος της γύρω περιοχής, καθιστούν ανέφικτη τη βιαστική ματιά και τη φευγαλέα
  παρατήρηση της ευρύτερης περιοχής. Η διανυκτέρευση, που κρίνεται αναγκαία, σε κάποιον από τους περιποιημένους και μοντέρνους ξενώνες της παραλίμνιας περιοχής, θα παρατείνει την απόλαυση και τη διασκέδαση του επισκέπτη, φέρνοντας τον ακόμα πιο κοντά τόσο στη φύση, όσο και στο φιλόξενο και ζεστό αγραφιώτικο πληθυσμό. Ξεχωριστή μνεία θα πρέπει να γίνει και για τον πολιτιστικό πλούτο που προσφέρουν τα πολυάριθμα μοναστήρια, βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου, της περιοχής.

Πλήθος οι εορταστικές εκδηλώσεις που κατά τη διάρκεια του χρόνου οργανώνονται (όπως το κάψιμο του "Αφανού" την ώρα της Ανάστασης, και άλλες κατά το Δεκαπενταύγουστο), δίνουν την ευκαιρία συνάντησης και επικοινωνίας - ανταμώματος, μεταξύ των ανθρώπων, ξαναζωντανεύοντας μνήμες και ζεσταίνοντας τις καρδιές.

H περιοχή κατά την περίοδο του καλοκαιριού βρίθει από ζωντάνια και κίνηση. Πολλές, ξεχωριστή η κάθε μία, οι διαδρομές προς τη Λίμνη Πλαστήρα, επιβεβαιώνουν με αυτό τον τρόπο το πλήθος των εμπειριών που περιμένουν τον επισκέπτη των αγραφιώτικων περιοχών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διαδρομές προς τη λίμνη, αλλά και η περιήγηση γύρω από αυτή, μπορούν να συνδυαστούν. Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώσει ο επισκέπτης στα αγραφιώτικα χωριά, στη λίμνη Πλαστήρα και στους ανθρώπους της περιοχής τόσο πιο ευχάριστη και μοναδική θα 'ναι η αποζημίωση του. Αφήνοντας τη Μητρόπολη και τον κάμπο, είτε ακολουθήσετε τον παλιό δρόμο που βυθίζεται στη μαγεία και την πυκνή βλάστηση της οροσειράς, είτε το νέο δρόμο, αφεθείτε στις προσφορές, δύο όμορφων κοινοτήτων: του Μεσενικόλα, παλιά πρωτεύουσα του δήμου Νεβρόπολης, όπου βρίσκεται και το μικρό εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής του 1647, με τοιχογραφίες πραγματικά αριστουργήματα του ιερομόναχου Σαμουήλ, και του Μορφοβουνίου, γενέτειρας του Νικολάου Πλαστήρα και του ζωγράφου Δημήτρη Γιολδάση.

Σε απόσταση δυο χιλιομέτρων από το χωριό, που είναι κτισμένο σε πλαγιά, βρίσκεται η I. Μονή της Αγίας Τριάδας με αξιόλογα λιθανάγλυφα, η οποία παρουσιάζει εξαιρετικό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και είναι επισκέψιμη. Σε λίγα χιλιόμετρα συναντάτε τη διασταύρωση προς Κερασιά.Περίφημο το κλίμα του χωριού όπου βρίσκεται και η I.M. Κοιμήσεως Θεοτόκου (1770). Εδώ λειτουργεί ιππευτικό κέντρο για όσους αγαπούν τα άλογα και τη ιππασία. Στο Κρυονέρι, που κτίστηκε μέσα στην πυκνή βλάστηση και τα άφθονα νερά, θα βρείτε ιδανικούς χώρους για σπορ, άθληση και ανάπαυση.

Η λίμνη Πλαστήρα είναι πλέον στα πόδια σας.
Στα Καλύβια Πεζούλας, έναν αναπτυσσόμενο οικισμό, θα βρείτε το
Mountain bike center για ποδηλασία και οργανωμένους χώρους για κάθε είδος διασκέδασης, ώστε να χαρείτε με ξεχωριστό τρόπο τη φύση. Τα νερά της λίμνης ήρεμα και καθαρά απλώνονται στο βλέμμα σας. ’ψογος χώρος για στιγμές χαλάρωσης και παιχνιδιού, για όλες τις ηλικίες. Από τα Καλύβια παρακάμπτετε προς Πεζούλα, ιδιαίτερη πατρίδα του Αγίου Σεραφείμ. Εδώ έχετε τη δυνατότητα να επισκεφθείτε τον I. ναό του Αγίου Παντελεήμονα (ανακαινισμένος το 18ο αιώνα).

Θα συναντήσετε επίσης και γραφικό νερόμυλο. Συνεχίστε προς Φυλακτή όπου βρίσκεται η I. Μονή Αγ. Τριάδας με ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1852 και με τοιχογραφικό διάκοσμο του 17ου αιώνα. Εδώ λειτουργεί και ιχθυοτροφείο πέστροφας. Ακολουθώντας μία ακόμη παράκαμψη του κύριου οδικού άξονα μπορείτε να επισκεφθείτε τη Νεράιδα, σε υψόμετρο 1200 μ. Η Νεράιδα, με μαγευτική θέα προς τη λίμνη αποτελεί ένα προπολεμικό θέρετρο των Καρδιτσιωτών. 

Εδώ σε πειραματικό στάδιο λειτουργεί και χιονοδρομικό κέντρο. Στη Νεράιδα υπήρχε ακόμα η έδρα του ΕΛΑΣ και του συμμαχικού αρχηγείου στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Η διαδρομή συνεχίζεται προς το Νεοχώρι, ένα από τα αξιόλογα αγραφιώτικα χωριά και παλαιότερη έδρα της Επισκοπής Φαναρίου και Νεοχωρίου που θα ακμάσει από το 14ο έως το 19ο αιώνα. Εδώ λειτούργησε και μια από τις σπουδαιότερες σχολές των Αγράφων. Καμαροσκέπαστος ο ναός του Αγ. Νικολάου με εσωτερικές τοιχογραφίες του 16ου και 17ου αιώνα. Από το Νεοχώρι μαγευτική είναι η θέα προς τη λίμνη. Ακολουθώντας την παραλίμνια περιοχή σε νότια κατεύθυνση απαντιέται o Μπελοκομίτης. Σύνθετο το όνομά του έχει ως σήμερα κινήσει το ενδιαφέρον ιστορικών και λαογράφων.
Σύμφωνα με την τοπική παράδοση αποτελείται από το Μπελοκό (γυαλιστερός τόπος) και μύτη (αντέρεισμα στα ανατολικά του χωριού σε σχήμα μύτης).
O κεντρικός ναός της κοινότητας με αξιόλογες μεταβυζαντινές εικόνες.Στα νότια του Μπελοκομίτη η Καρίτσα ένα από τα αξιόλογα και αρxαιότερα xΟ επισκέπτης, με τη βοήθεια και τις οδηγίες των ντόπιων, μπορεί να επισκεφθεί τη σπηλιά του Γάκη, σε υψόμετρο 1000 μ. που είναι το σπουδαιότερο αγραφιώτικο σπήλαιο σταλακτιτών και σταλαγμιτών. Κοντά στην Καρίτσα και λαξεμένη σε βράχο (από εδώ και το όνομά της) ένα μοναδικό μνημείο ομορφιάς και ενδιαφέροντος, η Μονή της Παναγίας της Πελεκητής (1400 μ. υψόμετρο).
Κτίσθηκε στα 1529 και περιλαμβάνει δύο ναούς με τοιχογραφίες του 1654 και του 1666 και είναι από τα ομορφότερα μνημεία της περιοχής. Μεγάλο το ετήσιο πανηγύρι της (15 Αυγούστου). Από την Καρίτσα επιστρέφετε στην κύρια οδική αρτηρία με κατεύθυνση το Φράγμα, το οποίο είναι τοξοειδής κατασκευής ύψους 83μ. και μήκους 200 μ. Έντονη εδώ η αντίθεση της απότομης ρεματιάς του ύψους και του ιλίγγου από τη μια και της γαλήνης των ήρεμων νερών και του τοπίου από την άλλη που συνεπαίρνει τον επισκέπτη. Ο δρόμος, ακόμα και όταν δεν είναι ασφαλτοστρωμένος δεν παρουσιάζει προβλήματα βατότητας. Από το Φράγμα συνεχίστε προς Μούχα από εκεί προς Καστανιά και τη Μονή Κορώνας.
 
Από τη Μητρόπολη, για μια πιο σύντομη πρόσβαση στη λίμνη Πλαστήρα κατευθυνθείτε προς το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ, το Μοσχάτο και την
I. Μονή Κορώνας. Αμέσως μόλις αφήσετε τη Μητρόπολη μπορείτε να παρακάμψετε προς το παραδοσιακό οικισμό της Πορτίτσας, ο οποίος βυθισμένος στο πράσινο και τα πυκνά δένδρα προσφέρει ανεπανάληπτο θέαμα. Όμορφα παραδοσιακά σπίτια και λαογραφικό μουσείο ως συμπλήρωμα της οπτικής απόλαυσης. Επιστρέφοντας στην κύρια διαδρομή συνεχίστε προς τον όμορφο οικισμό του Αγ. Νικολάου, όπου και διαμένει το προσωπικό της ΔΕΗ, και το Μοσχάτο, παλιό Βλάσδο, σκαρφαλωμένο στις πλαγιές των Αγράφων, φημισμένο για τα κρασιά του..ωριά της Νεβρόπολης.

Καθώς ο δρόμος γίνεται συνεχώς πιο ανηφορικός μπρος στα μάτια σας και ολοένα πιο κοντά σας αποκαλύπτεται η I. Μ. Κορώνας, σε υψόμετρο 1150 και σε θέση περίοπτη, η οποία παλιότερα ονομαζόταν I. Μονή Κρυεράς Πηγής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο καθολικός της Μονής που συναντάται και στο ’γιο Όρος τον 1Οο και 11o αιώνα.

Οι τοιχογραφίες του καθολικού χρονολογούνται στα 1587 και είναι κρητικής τεχνοτροπίας.  Η I. M. Κορώνας έπαιζε σπουδαίο πνευματικό και θρησκευτικό ρόλο στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Από τη Μονή Κορώνας μέχρι το Λαμπερό σύντομη, άνετη και ευχάριστη είναι η διαδρομή.

Το Τσαρδάκι, περιοχή κοντά στη λίμνη, προσφέρει χώρους για φαγητό και διασκέδαση μέσα σ' ένα όμορφο και καταπράσινο περιβάλλον. Το Λαμπερό, παλιό Τετάγι, προσφέρει τη δυνατότητα φαγητού και παιχνιδιού δίπλα στα νερά της λίμνης.  Γραφικές είναι οι ψησταριές και οι χώροι αναψυχής της περιοχής. Από το Λαμπερό μπορείτε να συνεχίστε προς Καστανιά - Μούχα - Φράγμα και προς τη δυτική πλευρά της λίμνης. 
Μια ακόμα προτεινόμενη διαδρομή προς τη λίμνη Πλαστήρα ξεκινά από την Καρδίτσα σε νότια κατεύθυνση προς Καλλίθηρο, τοποθεσία κλειδί για την επικοινωνία Αγράφων και πεδινής Θεσσαλίας. Γραφική η θέση του χωριού. Στην κορυφή του λόφου είχε κτιστεί η πόλη Καλλίθηρα και διασώζονται ως σήμερα τμήματα του κάστρου της. Αξίζει ακόμα να τονιστεί ότι για την Καλλίθηρα κάνει λόγο ο
Titus Livius. 
Πλήθος τα ευρήματα που το πέρασμα του χρόνου έφερε στο φως αντικείμενα (νομίσματα, αγγεία, τόξα και βέλη), πολλά από τα οποία μεταφέρθηκαν
 στο Μουσείο του Βόλου καθώς και αρχαίοι τάφοι. 
Η πρωτεύουσα του δήμου Ιταμού, το Ζογλόπι, φέρει το σημερινό όνομα Ραχούλα και βρίσκεται προς τα νοτιοδυτικά. Εδώ ανακαλύφθηκε και το αρχαίο νεκροταφείο ελληνιστικής περιόδου. Στα σύνορα των κοινοτήτων Ραχούλας - Καλλιθήρου Δαφνοσπηλιάς ο παραδοσιακός βλάχικος οικισμός του Μαυρονερίου όπου και ανακαλύφθηκαν ίχνη κυκλώπειων τειχών οδηγεί πιο κοντά στη λίμνη και στην Καστανιά.

Μια παράκαμψη οδηγεί στο Καταφύγι και στην Ιερά Μονή Πέτρας, ιστορικό μοναστήρι που πήρε το όνομα του από το βράχο που στο B.A. στήθωμά του δημιουργεί μεγάλη σπηλιά, όπου σύμφωνα με την τοπική παράδοση, βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας. Περισσότερα από τετρακόσια τα χρόνια ζωής της Μονής της οποίας η τοιχογράφηση του καθολικού έγινε το 1625· το  καθολικό με χώρους και νάρθηκα τετρακίονου αθωνίτικου τύπου. 
Η Μονή ερημώθηκε στις αρχές του αιώνα για να επαναλειτουργήσει στη δεκαετία του 1920-30 με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Ιεζεκιήλ.
 
Δυστυχώς το ασταθές έδαφος δημιουργεί πολλά στατικά προβλήματα για τούτο και σήμερα γίνονται προσπάθειες αναστήλωσης και στερέωσης.
Σκαρφαλωμένο στην κορυφή του βουνού το Καταφύγι σε υψόμετρο 659 μ. προσφέρει στον επισκέπτη την πληθώρα σπηλιών και κρυπτών που παλιότερα λειτουργούσαν ως καταφύγια. Η περιοχή παρουσιάζει εξαιρετικό αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Συνεχίστε προς το όμορφο θέρετρο της Καστανιάς, που σε υψόμετρο 850 μ. προσφέρει ανέσεις, ξεκούραση και τη γαλήνη του ελατόφυτου δάσους.
Μεγαλόπρεπος ο ναός της Κοιμήσεως Θεοτόκου, στο κέντρο του χωριού απ όπου κατάγονταν ο Πατριάρχης Καλλίνικος. Από την Καστανιά πριν φτάσετε στο Φράγμα Σμοκόβου, σταματήστε στον οικισμό της Μούχας για να απολαύσετε τη θέα της λίμνης. Από εδώ διακρίνεται και το νησάκι Νιάγκα όπου υπάρχει σύγχρονο εκτροφείο θηραμάτων. Στο νότιο άκρο της λίμνης βρίσκεται το Φράγμα. Ανακαλύψτε τη περιοχή νότια της Μούχας και του Φράγματος: την
I. Μονή Αγίας Τριάδας - Σιάικας, της οποίας ο σωζόμενος ναός χρονολογείται στα 1540, γνωρίστε το Καροπλέσι η ίδρυση του οποίου χρονολογείται στα 1641 και επισκεφθείτε το Αμπελικό (Μπόσλαβο) όπου έχουν βρεθεί αρχαιολογικά κτερίσματα και παλαιά κτίσματα. 

Από το φράγμα η παραλίμνια διαδρομή συνεχίζεται προς Καρίτσα και Νεοχώρι και τη δυτική πλευρά της Λίμνης. Οι δρόμοι είναι καλής βατότητας και ασφαλτοστρωμένοι. Ο επισκέπτης της λίμνης N. Πλαστήρα και των παραλίμνιων χωριών και οικισμών έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει, ιδιαίτερα κατά τις ημέρες των εορτών και κατά τους θερινούς μήνες, στις πολυάριθμες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Τα χαρακτηριστικά παραδοσιακά πανηγύρια και οι ξεχωριστές βραδιές κεφιού ζωντανεύουν μνήμες συλλογικής συνάντησης.
Τα ντόπια κρασιά ρέουν άφθονα, η τοπική κουζίνα είναι στις δόξες της με τα νόστιμα κρέατα, τα μοναδικά Αγραφιώτικα τυριά, τα φρέσκα φρούτα, τις πίτες και την μπατζίνα που θα σας παρασύρουν με τις γεύσεις τους. Σας προσφέρεται ακόμα η ευκαιρία ν' αγοράσετε δημιουργήματα λαϊκής τέχνης (ξυλόγλυπτα, μάλλινα), αλλά και πλιγούρι, μέλι κ.ά.

 Η περιοχή της λίμνης Πλαστήρα μια από τις ομορφότερες γωνιές του ορεινού όγκου των Αγράφων.
Καταλαμβάνει τη θέση του άλλοτε οροπεδίου της Νεβρόπολης 25 χλμ. δυτικά της Καρδίτσας και μπορούμε να την επισκεφτούμε κάνοντας μια εντυπωσιακή διαδρομή μέσα στο πράσινο με το αυτοκίνητό μας ή με λεωφορείο του ΚΤΕΛ.
Το τοπίο είναι συναρπαστικό: μια πανέμορφη λίμνη αγκαλιασμένη από κατάφυτα βουνά που καθρεπτίζονται στα νερά της και αρκετοί χείμαρροι με κρυστάλλινα νερά που την τροφοδοτούν.

Η λίμνη αυτή αποτελεί την υλοποίηση μιας ιδέας που συνέλαβε στα 1925 ο Νικόλαος Πλαστήρας, ο περίφημος Μαύρος Καβαλάρης, υλοποίηση που ξεκίνησε μετά το θάνατό του, με την κατασκευή του φράγματος, στο τέλος της δεκαετίας του '50.
Τα νερά του ποταμού Μέγδοβα (πρόκειται για τον αρχαίο Ταυρωπό), παραπόταμο του Αχελώου κατέκλυσαν το οροπέδιο και δημιούργησαν τη "λίμνη του Μέγδοβα" που τελευταία ονομάστηκε λίμνη Νικολάου Πλαστήρα στη μνήμη του εμπνευστή της.
Οι εικόνες που μας χαρίζει το περιβάλλον είναι μαγευτικές. Έλατα, βελανιδιές και καστανιές κατεβαίνουν ως τις όχθες, ενώ το πράσινο των βοσκοτόπων δένει με το γαλάζιο των νερών.
 
Οι βουνοκορφές προς τα δυτικά σχηματίζουν το προφίλ μιας γυναίκας που κοιμάται, την περίφημη "Κοιμωμένη των Αγράφων" η οποία διακρίνεται από ένα πολύ μεγάλο μέρος του Θεσσαλικού κάμπου.
Η λίμνη έχει μήκος 14 τετ. χλμ. μέγιστο πλάτος 4 τετ. χλμ μέγιστο βάθος 60 μέτρα και χωρητικότητα 400 εκατ. κυβικά μέτρα νερού. Με ειδικό αγωγό το νερό της λίμνης μεταφέρεται από το υψόμετρο των 700 μέτρων χαμηλά προς τον κάμπο δίνοντας κίνηση στο ηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ παραγωγής 40
MWH την εβδομάδα. Κατόπιν αρδεύουν τον κάμπο και υδρεύουν την πόλη της Καρδίτσας όπως και 38 οικισμούς του νομού Καρδίτσας.

Φυσικό περιβάλλον

Το έδαφος όλης της περιοχής γύρω από τη λίμνη αποτελείται από φλύσχη. Στην κινητικότητα λόγω της διάβρωσής του οφείλονται κατολισθήσεις οι οποίες δυστυχώς έγιναν ιδιαίτερα επικίνδυνες για τα χωριά Λαμπερό, Καροπλέσι και Κερασιά που απαιτείται πλέον να μεταφερθούν σε άλλες θέσεις. 
Μέσα στα δάση ζουν λύκοι, αλεπούδες, σκίουροι, ερπετά λίγα αγριογούρουνα και ελάχιστα ζαρκάδια.
Λέγεται ότι η παρουσία (παλιότερα) ελαφιών είναι εκείνη που μας έδωσε στο οροπέδιο της Νεβρόπολης το όμονά του. Νέβρος σημαίνει μικρό ελάφι.
Στα νερά τη λίμνης υπάρχουν Κυπρίνοι, πέστροφες, χέλια, καραβίδες, ασπρόψαρα. Όμως η αλιεία είναι περιορισμένη (μάλλον) λόγω της ύπαρξης των δένδρων που δεν κόπηκαν πριν από τον κατακλυσμό του οροπεδίου και εμποδίζουν σήμερα τους ψαράδες να απλώσουν τα δίχτυα τους.
 

Μπορούμε ακόμη να ψαρέψουμε στα ποτάμια καραβίδες και πέστροφες, ή να τα... αγοράσουμε από τα δύο ιχθυοτροφία που υπάρχουν στην περιοχή Φυλακτή και Μπελοκομίτη.
Στα λιγοστά τους χωράφια οι χωρικοί καλλιεργούν σιτάρι, φασολάκια
  κηπευτικά και πατάτες εξαιρετικής ποιότητας. Επί πλέον απασχολούνται στα αμπέλια και στους δενδρώνες που είναι φυτεμένοι με ελιές, μηλιές, κερασιές καθώς και στα μελίσσια όπου παράγεται πολύ καλό μέλι.
Οι κτηνοτρόφοι εκτρέφουν αιγοπρόβατα σε κοπάδια. Από αυτούς θα προμηθευτούμε το πολύ καλό κρέας
  και το άσπρο τυρί, την περίφημη "φέτα των Αγράφων".

Αρχιτεκτονική Φυσιογνωμία

Η περιοχή μας συνεπαίρνει όχι μόνο λόγω της φυσικής ομορφιάς, αλλά και λόγω της αρχιτεκτονικής της φυσιογνωμίας. Τα χωριά, φυτεμένα θαρρείς γύρω από τη λίμνη μάσα στο πράσινο  αποτελούν συμπλέγματα από κτιριακούς όγκους λιτούς με βάση την ανθρώπινη κλίμακα.
Εδώ οι άνθρωποι χτίζουν σοφά, υπολογίζοντας τον αγροτικό τρόπο ζωής, το κλίμα, τη φύση, τη θέα, τις εδαφικές κλίσεις, τον προσανατολισμό. Στα κτίσματα σκαλίζεται το ξύλο των μπαλκονιών και η εξώπορτα ή η πέτρα στις γωνίες και ξυλοδένονται.
 
Οι μεσότοιχοι πάχους μόλις 10 εκ. κατασκευάζονται από καλάμια και λάσπη.
Τα τζαμιλίκια είναι ξύλινα σε πράσινο ή μπλε ή στο φυσικό χρώμα του ξύλου με αραιά καίτια. Η πάντα σκεπαστή βεράντα του σπιτιού θα τοποθετηθεί στο κέντρο της όψης ή σε όλο της το μήκος με εξωτερική ξύλινη σκάλα. Στην τελευταία περίπτωση, το ισόγειο χρησιμοποιείται ως στάβλος ή αποθηκευτικός χώρος ενώ οι ένοικοι κατοικούν στον πρώτο όροφο.
Στα χωριά οι δημόσιοι και ιδιωτικοί χώροι σπάνια έχουν αυστηρό γεωμετρικό σχήμα και σαφή όρια. Σ' αυτή την ασάφεια καθώς και στη μεταξύ τους ύπαρξη ημιδιωτικών τμημάτων οφείλεται και η γραφικότητά τους.
 
Συνήθως στο κέντρο των οικισμών, ή όπου οι εδαφικές κλίσεις το επιτρέπουν υπάρχει η πλατεία με την εκκλησία και την κεντρική βρύση σκεπασμένη από πλατάνια και γύρω τα μαγαζάκια που λειτουργούν συγχρόνως παντοπωλεία, αναψυκτήρια και ψησταριές.
Όμως τα ομορφότερα σημεία του χωριού με την ωραιότερη θέα διατίθενται για κτίσματα ή δραστηριότητες που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους κατοίκους. Πρόκειται για χώρους πανηγυριού, το εκκλησάκι ή τα νεκροταφεία τους.

Το υλικό είναι από έκδοση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας.
Επιμέλεια ΔΕΤΑΚ , - κείμενα  Π. Τσιαμούρας